Cepljenja – vakcinacije

S pomočjo cepljenja – vakcinacije, konja zaščitimo s protitelesi, ki ob morebitni okužbi uničijo potencialnega povzročitelja.

Učinek cepljenja je največji pri zdravih živalih, saj so te sposobne popolnega imunskega odziva in imajo manjšo možnost pojava stranskih učinkov cepiva. Zato cepimo zgolj zdrave konje.

Konje lahko s cepljenjem zaščitimo proti različnim boleznim:

Tetanus

Tetanus je nenalezljiva kužna bolezen, ki lahko prizadene tako človeka kot tudi žival.  Od domačih živali pa so za tetanus najbolj dovzetni prav konji. To akutno bolezen povzroča živčni strup bakterije (Clostridium tetani), ki se nahaja v tleh, predvsem tam kjer je veliko živalskih iztrebkov. Konj se navadno okuži preko globokih vbodnih ran. Inkubacija, torej čas od okužbe do izbruha bolezni, je od enega do treh tednov, saj bakterija začne delovati šele ob zaprtju rane (ustvarjeni anaerobni pogoji). Znaki okužbe s tetanusom so: otrdelost celotnega telesa (konj se manj giba, navadno najprej ob čeljustih in vratu – težko žvečenje, ne more požirati hrane, iz ust se jim cedi slina),  sunkoviti mišični krči, prolaps tretje tretje veke, ušesa stojijo pokonci, nosnice so razširjene, rep je dvignjen, lahko je tudi povišana. Živali lahko ob koncu bolezni obležijo in v krčih poginejo.

Proti tetanusu se cepijo žrebeta od 5.meseca starosti dalje, nato ponovimo čez 4-6 tednov, zatem po 5.mesecih in nato letna poživitvena cepljenja. 

Preventivno je možno cepiti konja od starosti 3 mesecev naprej po posebnem programu cepljenja. Konja se cepi 2 krat v razmaku 4 do 6 tednov, cepljenje se nato ponovi po 1 letu in nadaljuje 1 krat letno naprej.

Kužni kašelj (influenca)

Influenca ali kužni kašelj je virusna, zelo nalezljiva in pogosta kužna bolezen kopitarjev, ki pa redko povzroči pogin. Znaki so povišana temperatura (do 41,5° C), suh, boleč kašelj in izcedek iz nosu,  bolečine v mišicah, apatičnost, neješčnost, zmerno zaprtje, breje kobile lahko abortirajo. Čas od okužbe do izbruha bolezni traja 1-3 dni. Med konji se prenaša kapljično, s kihanjem, kašljanjem in nosnim izcedkom.

Herpes virus