Pregled leta 2023 iz perspektive govedorejskih veterinarjev naše ambulante

Leto 2023 se počasi poslavlja. V ambulanti Šantl se je v tem letu marsikaj zgodilo.


V januarju smo dobili novo, mlado kolegico, veterinarko Anjo Lepoša, ki se je takoj vklopila v naš kolektiv.

Meseca marca nas je zapustil Andrej Vrzel, veterinar z najdaljšim stažem ambulante, saj je bil del te vse od njene ustanovitve. Postal je namreč Župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici. Pogrešamo njegove izkušnje, organiziranost, natančnost, vsekakor je pustil velik pečat. Ob tej priložnosti, mu še enkrat želimo vse najboljše v novi službi.

Močno nas je zaznamovalo tudi dejstvo, da smo se za vedno poslovili od našega prekmurskega kolega Marjana Hartmana in tako sami prevzeli vso delo v Prekmurju.

Avgusta smo zaposlili novega kolega, veterinarja, Gregorja Medena. Mladostno zagnan se je takoj spoznal z novim okoljem in načinom dela.

S prihodom mladih kolegic in kolegov je zapihal nov veter v naši ambulnati, kar je tudi ostalim, predvsem že starejšim, dalo nov zagon.

V okviru Dobrobit živali 2023, izvajamo ukrep izkoreninjanje virusa Bovine virusne diareje (BVD). V ta ukrep je pristopilo 60 rej, na kar smo zelo ponosni.

Predvsem nas veseli, da se rejci zavedate resnosti te bolezni. Do sedaj je vse obveznosti opravilo 54 rej, pozitivnih na virus BVD je bilo 9 rej, trenutno izvaja izkoreninjenje 5 rej, ostalih 45 bo v letu 2024 pridobilo status proste BVD.

Delo seveda ne bo končano, dokler v izkoreninjenje ne pristopijo vse črede, priložnost bo že naslednjo leto!

7. decembra smo v Gasilskem domu Bolehnečici, organizirali drugo srečanje govedorejcev, natančneje, proizvajalcev mleka. Letošnja tematika predavanja je bila Selektivno presuševanje vimena.

Najnovejše smernice je predstavil Črt Praprotnik dr.vet med. iz podjetja Animalis. Hana Hrovatin dr. vet. med., pravtako iz Animalisa, pa je predstavila sanacijo ene od rej na našem terenu. Tam so bile krave okužene s Staphylococcus aureus in Streptoccocus agalactie.

Srečanja se je udeležilo 75 rejcev, kar kaže izjemno zanimanje za proizvodnjo kvalitetnejšega mleka in imeti bolj zdrave krave.

Znanje in izkušnje imamo, zato bi bilo res škoda, če ne bi izkoristili tega potenciala. Veliko naših rejcev že ima SŠMO v mleku pod 100.000.S sodelovanjem smo že dosegli dobre rezultate. Naš cilj pa so rezultati primerljivi z evropsko prakso.

Zakonske zahteve so nižja in preudarna raba antibiotikov, tudi pri presuševanju kravjega vimena.

Na predavanju je Črt Praprotnik dr.vet. med. povedal pod kakšnimi pogoji se lahko lotimo selektivnega presuševanja.

Kako poteka SELEKTIVNO PRESUŠEVANJE?

Prvi korak je, da vemo ali imamo rejo okuženo Staphylococcus aureus ali Streptoccocus agalactie. V primeru, da so bakterije prisotne, najprej izločimo krave oziroma jih pozdravimo.

Sledi dosledno upoštevanje vseh preventivnih ukrepov (5 oz. 10 korakov), da ne pride ponovno do okužbe.

Dogovorili smo se, da vsi tisti, ki ne veste statusa svoje črede, glede teh dveh bakterij in bi želeli selektivno presuševati, prinesete (plastična epruvete smo vam razdelili) bazenske vzorce dveh, treh ali štirih molž v ambulanto.

Vzorce bomo zamrznili in jih skupaj odpremili v mlekarno Celeia prvi teden po novem letu.

Tam bodo opravili PCR test, ki je zelo zanesljiv saj pokaže prisotnost bakterij in mikoplazme, ki jih klasični antibiogram ne zazna. Zaradi boljše organizacije in nižje cene preiskave, vas prosimo, da to storite čim prej. Cena preiskave bo nekje med 30 in 40 €.

Spoštovani govedorejci in terenski veterinarji – bujatriki, če potegnemo črto pod leto 2023 ugotovimo, da kljub nenaklonjenosti politike in splošne javnosti do živinoreje in kmetov, opravljamo svoje poslanstvo.

Kmetje pridelujete zdravo mleko in vzrejate zdrave živali, kar je pogoj za neoporečno hrano slovenskega potrošnika.

Naša želja je, da bi potrošniki in odločevalci v kmetijstvu začeli ceniti ta dragulj, sicer se bojimo, da čez 10 – 20 let ne bo moč kupiti slovenskega mleka in mesa.

V letu 2024 si želimo predvsem zdravja, sreče in plodnega sodelovanja!

Terenski veterinarji ŠANTL VA in VP Lendava – Tomaž, Ana, Anja, Mateja, Zvonko, Gregor, Miran

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja