Miran na izobraževanju na temo funkcionalne korekcije parkljev

Miran na izobraževanju na temo funkcionalne korekcije parkljev

V petek in soboto 21. in 22. februarja 2020 sem se udeležil dvodnevnega seminarja na kmetiji Podpečan pri Žalcu, na temo » OSNOVE FUNKCIONALNE KOREKCIJE PARKLJEV«. Seminar je bil nekako nadaljevanje izobraževanja, ki sem se ga udeležil v mesecu januarju, v Šoštanju.

Seminar je organizirala ga. Marta Ročnik, delavnico pa je vodil priznani specialist za nego parkljev z licenco iz Avstrije go. Robert Pesenhofer. Udeležencev je bilo zgolj 8 tako da je delo potekalo zelo intenzivno.  Pri teoretične delu, smo se najprej seznanili o anatomsko- fizikalnih lastnostmi parklja. Kaj se je zgodilo skozi evolucijo parkljev in kje so vzroki, da so na zadnji nogah notranji parklji po navadi vedno manjši, medtem ko so zadnji zunanji praviloma vedo preveliki (na katerih ja posledično tudi  največ patologije). Seznanili smo se z “holandsko metodo” rezanje parkljev v petih korakih. Praktični del nege parkljev, smo prvi dan vadili na parkljih, ki smo ji dobili iz klavnice. Vsak udeleženec je lahko uporabljal svoje rezalne nože, za flekse je poskrbel g. Robert. Nože smo si sami nabrusili, kot nam je pokazal g. Robert. Sam sem se trudil, da sem izbral najbolj deformirane parklje, saj sem imel ob sebi strokovnjaka, ki mi je svetoval kako pravilno rešiti problem. Teh nog smo imeli za celo samokolnico in ob vnemi, da se čim več naučimo smo vse obdelali. Tudi naslednji dan smo se najprej seznanili z vzroki za nastanek Limax-a, laminitisa (zaradi tega se sprednja stena parklja ukrivi- konkavno sprednja stena), dvojno dno. Vse tri patologije so vzrok za čire. Seznanili  smo se še z infekcijskimi boleznimi kot je Dermatitis digitalis- Mortellaro (DD), flegmono in drugimi patologijami. Sledila je nega parkljev na živih živali na kmetiji Podpečan, Galicija 51 pri Žalcu. Na kmetiji so imeli trenutno 37 krav molznic rjave pasme. Delo je potekalo na dveh stojnicah, stara, kje krava stoji in je možna obdelava samo ene noge ter sodobna – miza kjer krava leži na boku in je možna hkratna korekcij več parkljev. Bili smo razdeljeni v dve skupini tako, da smo delali na obeh stojnicah. Tu smo sedaj uporabili vso znanje, ki smo se ga naučili ob budnim očesom G. Roberta Pesenhofer.  

Moram priznati, da sem zares užival. Vsak detajl, ki mi ni bil jasen mi je g. Robert pokazal.

Dan sem zaključili s spoznanjem, da sem sedaj veliko boljši porezovalec parkljev. Moja želja je, da bi še se udeležil nadaljevalnega tečaja, ki bo v naslednji mesec.

Hvala ga. Marti Ročnik, ki je vodila vso organizacijo in kmetiji Podpečan za gostoljubje.

Miran Lešnik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja